Interview

“Zonder Mira (SolDaad/Orde in Zaken) was ik gestopt. Of was ik zelf ziek geworden”, zegt Irene vol overtuiging.


Klant aan het woord

Interview met Irene van de Giessen, directeur Stichting HerstelTalent, 17-12-2021

Irene vertelt wat SolDaad voor haar betekent.

Passie en toch vastlopen
Irene zet zich in voor mensen met een verleden in de psychiatrie, om die mensen weer aan het werk te krijgen. Ze won een prijs met haar baanbrekende werk. Het was een flink geldbedrag. Met dat bedrag richtte ze de Stichting HerstelTalent op. “Ik was opeens directeur van een Stichting en die Stichting kreeg een bestuur. In de praktijk deed ik echter alles zelf. Ik werkte veel en graag. Maar…… contracten, verzekering, financiële controle, beleid, bestuur……?
Ik werd voortdurend verrast. Iedereen zei wat ik moest doen en ik zei steeds ‘Ja’.
Uiteindelijk liep ik vast in m’n administratie. Ja, vast in m’n passie.
De twijfel kwam. Moest ik stoppen? Moest het bedrijf door mét of juist zonder mij?
Ik wilde het anders, maar ik wist niet hoe.”

De mail van SolDaad
En toen was daar een zakelijke mail over betere bedrijfsvoering. “Dat is vreemd in de zorgsector.” Een mailtje van Mira Sollie van SolDaad. “Ik vroeg me af of ik iets met dat mailtje moest…. misschien toch maar eens kennismaken? Mira vertelde me wat ze deed, dat ze ondernemers leert een leuker leven te krijgen! Tot mijn verbazing raakte haar verhaal mij. Aan het eind van het gesprek zei Mira “denk erover na en beslis.”
Ik zag het als een experiment want ik wist niet wat te verwachten.”
“Mira zei”, zo herinnert Irene zich, “Ik trek je uit het moeras.”
“En…. er kwam een vlot in het moeras”, aldus Irene.

Wat heeft ‘t opgeleverd?
“Ik heb heel veel geleerd! Ik kreeg meer inzicht. Ik zag de zin in van ordenen, voor korte en langere termijn. “Ze schatert als ze vertelt hoe trots ze is op haar mappen. En dat ze een meerjarenplan heeft gemaakt. “Ik zie nu dat ik er naïef ingegaan ben”, zegt ze zonder blikken of blozen. “Ik schaamde me gewoon, terwijl ik altijd had gedaan wat goed was, vond ik ….. “
“Mira leerde me te kijken naar de samenhang tussen wat ik doe en wat dat betekent. Ik merkte dat mijn bedrijf kwetsbaar was”. Irene waarschuwt: “Alleen op je gevoel afgaan wordt gevaarlijk. Het is belangrijk dat het zakelijk goed geregeld is.”
“Ik merkte tegelijkertijd dat juist dat zakelijke me niet gelukkig maakte.”
Irene besloot HerstelTalent over te dragen.
“Ik draag nu probleemloos over. Dat komt zonder enige twijfel op het conto van Mira.”

Hoe is ‘t eigenlijk om samen te werken met Mira?
“Ze heeft het heel veilig gedaan.
Mira stond open voor mijn visie. Zo’n traject kan niet zonder ‘twee-richting-verkeer’. Ze wilde steeds weten wat mijn overwegingen waren. Mira’s interesse in mij maakte echt het verschil.”
En na een korte pauze zegt Irene: “Toen werd ik lichter.”
“Ik vind het leuk dat Mira recht voor z’n raap is. Ze heeft relativering en humor gebracht. Ze verrast met vragen die niet gesteld worden in mijn vak. Soms dacht ik “ja, doei,” als ze confronterend was. Het was ook echt een soort reflectie. Het leven is gemakkelijker geworden. Mira zorgt voor hapklare brokken, dat is leuk. Zo fijn dat ik het op orde heb!”

Advies voor de lezer?
“Ja! Ik herken het geworstel van kleine en grote ondernemers Ik geloof dat mensen pas aan de bel trekken als ze diep zitten. Ik gun ze dat ze dat doen vóórdat ze vastlopen. Dat is echt gezonder! Zie het als ‘persoonlijk onderhoud’. Het traject heeft mij zóveel opgeleverd! Het traject met SolDaad is de investering zonder enige twijfel waard.”

Hoe denk denk je over 2022?
“Spannend! Er zijn nu twee nieuwe directeuren. Ik blijf betrokken als adviseur. SolDaad gaat het nieuwe bestuur inwerken. Mira snapt het ontstaan van het bedrijf; dat ontstaan heeft consequenties voor de nieuwe directeuren. Mira bewaakt de lijnen voor de toekomst.”

En wat ga jij doen, Irene?
“Nu heb ik tijd voor wat ik écht wil. Lesgeven, externe contacten, schrijven. Eigenlijk wat ik altijd al deed. Men kan nu meer van mij profiteren.
Het is goed zo!”

Door: Joke Bouwmeester www.penpubliek.nl


Nieuwsbrief Zeeland Zakelijk mei 2021

Rust, vertrouwen en succes. Drie woorden die de ondernemer als muziek in de oren klinken. Voor Mira Sollie, directeur van adviesbureau SolDaad/Orde in Zaken, in Vlissingen, zijn deze begrippen de kern van haar werk. Hoe zit dat? Veel ondernemers zijn gedreven, harde werkers die houden van hun product. Ze zijn de waardevolle ambassadeurs van hun bedrijf. Maar, een bedrijf leiden, mensen aansturen en meekrijgen, is iets anders. Dat zorgt vaak voor veel stress. En daar is Mira, zij helpt al jaren orde te scheppen in alle zaken die komen kijken bij het succesvol runnen van een bedrijf. Ze doet dat op een manier die bij de ondernemer past. Dat geeft rust en ruimte, iedereen wordt zelfverzekerder! Mira heeft een schat aan ervaring en deelt die graag.

Bewust worden
“Ik vind het zo mooi om te horen wat ondernemers bezighoudt”, zegt Mira terwijl haar ogen beginnen te stralen.“ Daar is vertrouwen voor nodig. Mira investeert in de band met haar opdrachtgevers. Ze is enorm betrokken en belt soms even, ook als dat buiten de afgesproken sessies valt. Ze vertelt: “Uiteindelijk gaat de ondernemer dan zelf zien wat voor leider hij wil zijn en waar hij op wil sturen, hoe hij zijn plannen overbrengt naar de medewerkers en hoe hij de toekomst in het oog houdt”.

Sterker profileren
En wat levert dat dan op voor die ondernemer? Tevreden klanten vertellen Mira dat ze minder stress hebben, meer anticiperen op groei, betere kwaliteit leveren en meer sturen op de cijfers. Zo’n ondernemer heeft zijn kernwaarden beter voor ogen en profileert zich daardoor sterker. Uiteindelijk betekent dat meer succes. Vaak ontstaat er ook meer een ‘gemeenschapsgevoel’ in het bedrijf en dat is prachtig.

De workshop, veilige leeromgeving
Mira heeft de workshop ‘Orde in Zaken’ ontwikkeld, speciaal voor die ondernemers die hun plannen helder op papier willen krijgen. De cursist maakt in 3 weken, heel praktisch en op basis van zijn eigen ideeën, een routekaart. Dat is best confronterend, maar Mira luistert goed en is altijd opbouwend, hoort ze steevast. “Zo’n routekaart geeft zoveel rust”, aldus de enthousiaste coach. “De ondernemer weet wat voor soort leider hij wil zijn, ieders rol wordt duidelijk en de besluitvorming gaat gemakkelijker. De ondernemer heeft dan tijd om te doen wat hij het liefst doet, ondernemen!”

Nieuwsgierig?
Start workshops 2021 http://soldaad.nl/workshop/
Mira is bereikbaar op 06 – 23 48 02 08 en msollie@soldaad.nl